Deljene gesel in dostopov je posebej občutljiva tematika in zahteva nekaj previdnosti. Za namene deljenja gesel so na voljo posebna orodja, tako imenovani Password Managerji, ki hranijo gesla v kriptirani/zaščiteni obliki primer tega sta na primer Lastpass ali Dashlane.

Kako delujejo orodja za upravljanje gesel?

Orodja za upravljanje z gesli so sicer primarno namenjene uporabi vam kot uporabniku, omogočajo, da gesla za dostope do sistemov, spletnih strani in aplikacij varno hranite. Pomagajo vam tudi identificirati šibka gesla, svetujejo o menjavi gesel in podobno. Možno pa je tudi deliti gesla z drugimi uporabniki, kar pride prav v podjetjih, kjer je potrebna izmenjava podatkov oz. dostopov.

Kako namestim upravitelj gesel?

Namestitev je relativno enostavna, obiščete spletno stran, primer navajam za https://www.dashlane.com/, se registirate kot uporabnik in potrdite svoj e-naslov. Na računalnik ali pametni telefon si lahko namestite aplikacijo in se vanjo prijavite.

Na voljo pa je tudi spletni sistem za urejanje gesel, običajno je tudi potrebno oz. predvsem zaželjeno, da si v brskalnik namestite posebno komponento, ki bo skrbela za hranjenje gesel, predvsem pa vam ne bo treba ročno vpisovati gesel, ampak bodo polja že samodejno izpolnjena

Po prijavi lahko iz že shranjenih datotek uvozite gesla, oz. jih ročno dodate. Ko so gesla enkrat shranjena lahko kadarkoli in kjerkoli dostopate do njih preko izbrane aplikacije.

Kako delim geslo z drugim uporabnikom?

Ta rešitev je odvisna od aplikacije, ki jo uporabljate, običajno pa izberete kontakt prejemnika (običajno e-naslov) kateremu želite deliti geslo (seveda mora biti registriran kot uporabnik aplikacije).

Kategorije: Varnost

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja